Experiment “Her Berg” – een jaar later

Click here for the English version (en scroll naar beneden voor heel veel foto’s)

Beste vrienden van Her Berg,

We zijn net terug in Amsterdam na een onvergetelijke kluszomer. Voordat we weer vooruitkijken, staan we graag eerst even stil. “Experiment Her Berg” bestaat namelijk alweer 1 jaar. Tijd om de balans op te maken. Komt ie, aan de hand van de drie doelstellingen waar we een jaar geleden mee vertrokken.

Community development

Niet teveel praten, maar gewoon doen. Zo zijn we met Her Berg begonnen. Geïnspireerd door de grote vragen van onze tijd. En al snel bleek dat we niet alleen waren. Haast als vanzelf ontstond er een community om Her Berg heen.

Waaronder alle klussers die naar Her Berg zijn afgereisd en keihard hebben meegewerkt. Alle gulle gevers van onze crowdfunding campagne, die ons in staat stelden de plek te kopen. Alle andere gulle gevers, van een kano, een aanhangwagen vol bouwmaterialen, eind 19e eeuwse ramen en zonnepanelen met een krasje tot de mooiste planten en fruitbomen, heerlijke maaltijden en zoveel meer.

Ook in Zweden weten steeds meer mensen Her Berg te vinden en ontstaan de eerste verbindingen met vergelijkbare initiatieven. Zo waren we op bezoek bij Urnatur, wat in veel opzichten een inspirerend voorbeeld voor ons is. Ook in Zweden zelf is de urgentie van natuurbehoud groter dan ooit volgens de initiatiefnemers.

Duurzaam leven

Vanaf de eerste dag zijn we bezig met de vraag hoe we met Her Berg een ecologisch-positieve impact kunnen creëren, en dat levert voortdurend nieuwe uitdagingen en vragen op. Hoe maken we Her Berg geen bezit van onszelf maar van de natuur? Hoe milieuvriendelijk is een sceptic tank eigenlijk ten opzichte van een composttoilet? Hoe komen we (snel!) aan ecologische bouwmaterialen? En wat is de impact van al dat gereis van ons Nederlanders?

Op sommige vragen hebben we inmiddels een antwoord, op andere nog niet. Een klein overzicht van wat we tot nu toe gedaan en ontdekt hebben:

Oktober 2019: Wat als eerste moest gebeuren in het kader van energiebesparing was een nieuw dak op het hoofdhuis, met natuurlijke houtvezelisolatie. Onder supervisie van zwager Sjoerd kregen we de klus in twee weken geklaard. Het dak van de schuur en het guesthouse worden dit najaar aangepakt.
April 2020: In het kader van duurzaam vervoer, rijden we sinds april op biogas naar en van Zweden, het meest betaalbare en milieuvriendelijke alternatief voor elektrisch rijden.
Mei/juni: Het installeren van een moderne, doch sfeervolle badkamer stond hoog op ons verlanglijstje. Met zoveel mogelijk duurzame materialen en wat mooie vintage komen we een heel eind, met tegelen en voegen tot in de vroege uurtjes.
Juni: Een van de grootste projecten was het installeren van een milieuvriendelijke sceptic tank, waarin bacteriën het afvalwater filteren voordat het terug de natuur instroomt. Dit is noodzakelijk om Her Berg te voorzien van moderne voorzieningen zoals meerdere toiletten, douches, keukens en een wasmachine.
Juni: ? “Ik heb mijn (aanhang)wagen volgeladen…” Met bouwmaterialen, antieke waren, industriële lampen en handig gereedschap. Allemaal gebruikt en tweedehands. Zo reden we deze zomer weg bij een gulle oom en tante uit Vlijmen richting Zweden. En zo proberen we zoveel mogelijk gebruikte en tweedehands materialen te hergebruiken.
Juli: Met hulp van Henrik’s oudste jeugdvriend Joost van www.climatedeal.nl zijn we begonnen met het natuurlijk isoleren van de schuur en het guesthouse, om zo twee extra accommodaties te creëren. Hoofdingrediënt van de isolatie is vlas.
Juli: Onder supervisie van echte tuinders/tuinliefhebbers wordt er een eetbare tuin aangelegd die ook de biodiversiteit van het landgoed vergroot. De eerste bessenstruiken, een appel- en pruimboom en diverse sierplanten zijn al de grond in gegaan.
Juli: Sinds 1 juli is Her Berg officieel een stichting geworden, waarmee deze belofte ook is ingelost. De volgende stap is om het eigendom officieel aan deze stichting over te dragen en voor altijd van de markt te halen. Alvast een sneak preview van onze mede-bestuursleden Jan Reinder Rosing en Veerle Devreese. In de volgende update stellen we hen graag uitgebreider aan jullie voor.
Najaar 2020: Onze vrienden van Groenpand hebben zonnepanelen met ‘krasjes’ erop klaar staan om te installeren, wanneer komen jullie mannen? Kom vooral meedoen en goede ideeën zijn altijd welkom!

 

Natuurbehoud

Her Berg als ‘postzegelreservaat’ is rijk aan (roof)vogels, vossen, herten, eekhoorns, vele andere dieren, reuzenbomen en insecten in alle soorten en maten. We zijn lerende om de natuur hier zoveel mogelijk haar gang te laten gaan.

Door alle renovatiedrukte van het eerste jaar, heeft deze derde pijler van het “Experiment Her Berg” nog de minste aandacht gehad. Het werkelijk beleven van Her Berg heeft wel onze wens om op deze manier meer natuur ‘van de markt’ te halen en te herstellen alleen maar vergroot. Onze handen jeuken om hier ook zo snel mogelijk werk van te maken. Het doel is om met donaties van gasten die in Her Berg verblijven op den duur meer grond in de omgeving vrij te kopen en in de stichting onder te brengen. Daarbij gaat onze interesse steeds meer uit naar herstellende landbouw. We willen de grond gaan benutten om bijvoorbeeld een voedselbos aan te leggen en gewassen te verbouwen die veel CO2 uit de lucht halen. Een spannende en nieuwe ontdekkingstocht voor ons, waar we zeker hulp bij kunnen gebruiken!

Daarnaast werken we ernaartoe om van Her Berg een broedplaats te maken voor nieuwe experimenten op dit gebied, zodat meer mensen hun eigen postzegelreservaat durven te starten. We willen komend jaar verschillende themaweken bij de Her Berg organiseren om dit te faciliteren.

En nu?

Jullie begrijpen op basis van voorgaande waarschijnlijk dat het antwoord op de vraag wat voor ons “thuis” is inmiddels meerdere antwoorden heeft. In november verwachten we weer een paar weken naar Zweden af te reizen, voor het eerst met zijn drietjes ?. Er staat dan ook een klus-10-daagse gepland om het guesthouse tot tweede volwaardige accommodatie om te toveren. Wees welkom om mee te doen!

In het voorjaar starten we met de bouw van het boomhuis en kan iedereen die daar ook van droomt onder professionele begeleiding de kneepjes van het vak komen leren. Exacte data hiervoor volgen later.

Wees in de tussentijd natuurlijk ook altijd welkom, de deur van de Her Berg staat altijd open, ook zonder klusagenda mag je lekker komen ‘natuurbaden’ 🙂

Met zomerse groeten,

Anne en Henrik

Select your currency
EUR Euro