Dit is Her Berg

Press here for English version (en scroll naar beneden voor meer foto’s)

“Dit is Her Berg”, zeg ik tegen Henrik. We liggen in onze tent, die naast het hoofdhuis staat. Met een klusploeg van 11 man zijn we hier om het dak te renoveren. Omdat alle slaapkamers en het guest house al gevuld zijn, slapen we zelf lekker in de buitenlucht.

“Dit is Her Berg” slaat op de kampvuuravond waar we net de dag mee afgesloten hebben. Twee leden van onze klusploeg – Henk en Chris – hebben eerder in de week al een prachtige vuurcirkel gemaakt van stenen en boomstronken, maar door het herfstige weer en andere prioriteiten (Risk spelen, lezen, kletsen bij de open haard), zitten we nu pas rond het vuur.

Henk, de vader van Henrik, initieert het idee om een ‘praatstok’ door te geven. Degene die de stok heeft, mag hem aan een ander geven en daarbij een persoonlijke vraag stellen. Zonder moeite komen de mooiste gesprekken als vanzelf uit het kampvuur rollen. We delen intieme gebeurtenissen, verdriet en levensmissies. Een mooie ontmoeting tussen verschillende generaties die elkaar voor Her Berg nog niet kenden. En die ervaren dat deze twee weken over meer gaan dan klussen. Dat is dus Her Berg.

En dan de renovatie zelf: Zoals veel oude huizen in Zweden (Her Berg is gebouwd in 1876), is het dak nog niet geïsoleerd. De vorige eigenaren gebruikten het voornamelijk als zomerhuis. Als ze er in de winter waren, maakten ze geen gebruik van de eerste verdieping. Wij houden van de koude winters zoals we houden van de warme zomers, daarom willen wij Her Berg het hele jaar toegankelijk en comfortabel maken. Een echte ‘Vier Seizoenen’ locatie.

Deze dakrenovatie is het eerste project om Her Berg stap voor stap om te toveren tot een duurzaam en zelfvoorzienend oord. Hoewel de oude kieren en gaten bijdragen aan een natuurlijke ventilatie, wat vochtopbouw en dus rot voorkomt, hebben we een manier gevonden om het toch hand in hand te laten gaan met energiebesparing en comfort. Het isolatiemateriaal is gemaakt van houtvezels, een natuurlijk en milieuvriendelijk alternatief voor isolatie. Een groendak behoorde ook tot de ambities, tot we na wat onderzoek tot de conclusie kwamen dat het nog duurzamer is om de oude pannen opnieuw te gebruiken. Deze zijn nog in goede staat en ook van natuurlijk en milieuvriendelijk materiaal.

Naast het duurzaam verbouwen van het huis, is het ook onze missie om de authentieke elementen zoveel mogelijk te behouden. Daarom herstellen we de spanten en de witte, golvende sierlijsten. Niet per se onze smaak, maar wel die van het huis 😉

 

Een dak renoveren is iets dat we nog nooit hadden gedaan en we hadden slechts twee weken de tijd om de klus te klaren… We zijn onbeschrijflijk dankbaar voor onze vrienden, familie en lokale experts die ons geholpen hebben om deze klus te klaren (op tijd)! Onze dankbaarheid gaat uit naar: vader en fotograaf Henk (63), moeder en kokkin Trudie (68), schoonbroer en dakprofessional Sjoerd (34), vriend en expert-door-te-doen Chris junior (40), Henrik’s voormalige biologieleraar, vriend en harde werker Chris senior (63), oom en net zo energiek, flexibel en sterk op het dak als de jonge gasten Kees (67), zus en ‘loppis’-partner in crime Lotte (33) en ons entertainment en mascottes Abel (1) en Doris (4).

 

Namens uw herbergiers,

Anne

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *